Antwoorden op Kamervragen drugstest positief voor mensen met ADHD

Mensen met ADHD/ADD die dexamfetamine gebruiken kunnen gewoon autorijden. Ze hoeven de drugstest niet te vrezen als ze hun medicatie volgens voorschrift nemen en ze er geen andere drugs of drank bij gebruikt hebben.

Dit stelt patiëntenorganisatie Impuls & Woortblind naar aanleiding van de antwoorden die demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op 12 oktober gaf op de Kamervragen. Lees het volledige artikel hier.

In de brief aan de D’66 Kamerleden zegt de minister vier belangrijke dingen:

  1. De speekseltesten worden alleen afgenomen bij automobilisten die gevaarlijk rijgedrag vertonen, waarbij drugs een oorzaak kan zijn. Wanneer mensen volgens voorschrift dexamfetamine (of medicinale cannabis of morfine) gebruiken, is dit niet aan de orde. Ze rijden er immers beter van.
  2. Als je bij een zogenaamde fuikcontrole, bijvoorbeeld bij een festival, toch positief test op een speekseltest, geef dan aan dat je dexamfetamine op doktersvoorschrift gebruikt. De agent noteert dit in het proces-verbaal en dit wordt dan meegenomen in de eventuele vervolgprocedure. Waarin ook weer het rijgedrag en eventueel combinatiegebruik van andere middelen meegewogen wordt.
  3. Betrokken ministers gaan samen met apothekers en andere partijen kijken hoe ze een formele uitzondering in regels kunnen vatten. Dit zorgt ervoor dat mensen die medicinaal dexamfetamine, cannabis of morfine gebruiken niet meer strafbaar zijn. Als ze zich tenminste aan de voorgeschreven dosering houden.
  4. Methylfenidaat wordt NIET getest in de speekseltest.

Advies
Impuls & Woortblind geeft iedereen het advies om vooral de dexamfetamine te blijven gebruiken en met een gerust hart de weg op de gaan. Want: met medicatie rijdt je waarschijnlijk veiliger dan zonder!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.