Drugstest en ADHD-medicatie

Vanaf 1 juli kan de politie naast de alcoholtest ook een drugstest inzetten bij een verkeerscontrole. Deze speekseltest herkent cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines. Dit kan nadelig uitpakken voor mensen met AD(H)D; zij krijgen immers regelmatig medicatie voorgeschreven waar dexamfetamine in zit. Hierdoor kunnen ze positief getest worden bij zo’n drugstest. Dit terwijl de medicatie hen helpt beter te functioneren in het algemeen maar ook in het verkeer.

Drug_Test

Dit was 5 juli reden voor  Impuls & Woortblind voorzitter Rob Pereira om navraag te doen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Kan de drugstest problemen geven voor mensen met AD(H)D die medicatie gebruiken van de arts? En kan een schriftelijke verklaring van de arts over voorgeschreven gebruik van dexamfetamine wellicht volstaat voor deze mensen?

Het antwoord was niet positief:

In antwoord op uw vervolgmail van 24 juli jl. deel ik u mee dat er in de huidige wetgeving geen uitzonderingen bij medicijngebruik zijn gemaakt. (…). Het maakt voor de risico’s in het verkeer niet uit wat de reden is voor het gebruik van de middelen. Ook als het om medische redenen is, kan de rijvaardigheid afnemen. Omdat de wet tot doel heeft om het verkeer veiliger te maken, is net als nu het geval, geen uitzondering gemaakt voor deze gebruikers. Het is uiteindelijk aan de officier van justitie om te besluiten wel of niet te vervolgen en de rechter om te bepalen of en welke straf wordt opgelegd.”

Impuls & Woortblind liet weten hier geen genoegen mee te nemen: “Het is duidelijk dat er bij het ministerie van Veiligheid en Justitie weinig kennis is over en begrip is voor mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken om beter te functioneren.”

Op 14 augustus werd bekend dat D’66 Kamerlid Vera Bergkamp het, net Impuls & Woortblind, onaanvaardbaar vindt dat er een drugstest in gebruik is die mensen met AD(H)D mogelijk ten onrechte als overtreders kan neerzetten.

Zij pleit in een aantal schriftelijke Kamervragen om opheldering. Dexamfetamine is opgenomen in de Richtlijn ADHD bij volwassenen als 1e keuzemiddel, samen met methylfenidaat, zo stelt zij terecht. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die dit middel volgens artsenvoorschrift gebruiken, in de problemen komen door een speekseltest? Los van het feit dat uit onderzoeken blijkt dat bij therapeutisch gebruik van dexamfetamine voor ADHD ook de rijvaardigheid juist verbetert*. Het antwoord laat vooralsnog op zich wachten.

 

* Dit blijkt uit een groot onderzoek naar het effect van ADHD-medicatie op rijgedrag.


 

Aanvulling 19 augustus

Ook aandacht voor de kwestie in Trouw. De krant schrijft: “Justitie maakt geen uitzondering op de wet voor medicinaal gebruik van drugs. ADHD’ers die met het medicijn op achter het stuur kruipen, zijn dus strafbaar volgens de wet. Maar uit verschillende onderzoeken, waaronder van apothekersorganisatie KNMP en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, blijkt dat het medicijn het rijgedrag van mensen met ADHD verbetert. Het middel bevordert de concentratie. ”

Ook de verontwaardiging onder mensen die medicinaal cannabis of morfine gebruiken, wordt genoemd. “Volgens richtlijnen kunnen zij na twee weken gebruik weer veilig autorijden. Maar de nieuwe wet verbiedt hen dat”, aldus Trouw. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.